總瀏覽量

2011年5月13日

出口轉內銷的始祖

每當我老占有乜諗嘢諗唔開,彈盡糧絕,比供應商或者比啲女追到氣咳,要避避風頭,需要一貼心靈雞湯時,我第一時間會搵老李。

老李是廠佬,也是善心人,是一位智者,充滿草根智慧,獨力贊助過百名希望工程的貧困學生,有一兩個苦學生不辜負老李多年的寄望,早幾年考上國內重點大學,全條村與感榮焉,即刻要燒炮仗。

老李是出口轉內銷的始祖,踎喺中山三十年,人民幣升值關佢事,原材料加價關佢事,珠三角民工荒關佢事,黨政軍拉人翻艇走私漏稅通通關佢事,無他嘅,做廠嘅生涯就係要貼住政策走,爹親娘親不及父母官親,好多同佢差不多時候搞廠的廠佬,己經頂唔順被震走,佢成日話:唔夠底子厚,學乜人搞品牌?炒樓好過啦!


老李上世紀己經搞品牌,我問佢做乜改個牌子叫 Jenova,你係咪串錯字?定係打Final Fantasy 7上咗癮?因為FF有個機械人 Jenova,「梗係唔係啦,我每兩年去德國參展,一定同老婆囡囡落意大利玩,見Genova咁鬼靚,我叫阿John,咪改個牌子叫Jenova囉。」

深耕20年,加上佢自己係攝影發燒友,家陣出口單都費 Q事理,一心研發攝影包、相機袋、脚架等攝影器材,冇覺意搞下搞下搞到全中國No.1,打低咗Lowepro呢啲來路貨,連黃山嘅山巔,故宮入便,都有佢嘅貨賣,連新華社都同佢攞貨,歐洲中東東南亞更就唔駛講。

佢話:全世界嘅龍友,大部份都係有錢、有時間嘅中年人,肯孭幾十磅長短火大炮去影一兩張相嘅超級發燒友大有人在,我就係專做呢啲Niche Market

我學郭台銘咁,年年攞好多產品專利,最近我又有個新發明,又係全球首創,打開是一支可承受50Kg的脚架,摺埋是一個背囊,一開一合變咗個拖喼,幾十磅拉住走,輕鬆呀!全球全國啲代理,睇完Demo之後隻眼放光,抬錢來要貨!300歐羅,冇人嫌貴。
「老李,呢個好似係變型金剛Transformer喎!」

聖經裡浪子回頭,家人殺牛宰羊歡喜迎接。中國外銷商回大陸,卻是一場苦戰。中國許多出口商為全球名牌代工,成績不錯,照理名牌打天下頗有可為,但是,出口轉內銷,怎麼轉?缺的是什麼?

1.      品牌,但不缺技術:做加工,做出口,不需要品牌,只需要提供低廉的生產成本和生產能力,品質有保證就可以,但做國內市場,做消費市場,需要的是品牌,出口型企業不缺技術,但缺少的是品牌。這是出口企業轉內銷所遇到的第一道坎。

2.      缺行銷,但不缺產品:出口型企業產品齊全,可對開拓國內市場而言,卻沒有行銷產品,行銷能力。做生產和代加工,並不需要針對終端市場的行銷,但做國內市場銷售,就必須面對一線市場,而這一點,也正是出口型企業所缺少的。缺行銷,但不缺產品,轉內銷,就是要解決如何把現有產品做好行銷的問題。

3.      缺經驗,但不缺市場:消費市場是一潭深水,會游泳的人游得樂哉悠哉,不會遊的人卻會嗆得滿口是水。中國消費市場的巨大和旺盛是不可否認的,所以,對出口型企業來講,並不缺少市場容量,缺少的恰恰是他們運作市場的經驗。

4.      缺資源,但不缺機會:中國市場經濟剛剛滿三十年,很多行業還很不成熟,蘊藏著巨大的成功機會,老李的背包攝影包、相機袋、脚架等行業,中國目前還沒有一個龍頭品牌,對他而言,機會還是很大的。呢條路佢行過曬!

「喂!你幾時帶我影靚模,見米原康正先?」

「你比唔比個香港代理我先?」
                     

3 則留言:

  1. stella係四點內做到頭兩點,另外個兩點就未知!

    回覆刪除
  2. 唔怕丫,stella今年請左鼎鼎大名嘅前I.T Anna Chan

    回覆刪除
  3. 占 Sir 真是識多學廣, 拜服

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。