總瀏覽量

2011年7月28日

天后創業秘笈二

日前提到,天后區的商業地段由幾條小街組成,分別是琉璃街、留仙街、帆船街、清風街及電氣道,以永興街為終點。近地鐵站是頭段,近永興街是尾段,大家睇吓呢間仁德地產,名不見經傳,卻可以在中原、美聯、利嘉閣高手大鱷中生存。此龍頭位,租金成五六萬,兩百呎不到,老板原本在同一位置搞藥房的後生仔,搞搞吓搬咗去隔鄰更大的店面繼續營業,原位置就整咗間地產舖,兩公婆分頭睇,至於佢旁邊的家品店,租金由五萬加到六萬幾,屹立天后區成十年,貨品選擇多,老板眼光獨到,淨係賣迪士尼書每個月都幾皮嘢。

天下間最好的生意,就是收Cash的生意,行過少少麵包鋪蕙蘿,祖孫新抱日日收Cash收到手軟,但係一年365都請唔到人,要揾兼職嘅朋友可考慮早上7:00 – 10:00返早班,中午過場休息,晚上去甜姨姨做多份Part Time晚班,咁你每個月身家一定多個0,一日三餐有人包了兩餐。

介乎琉璃街及清風街此段電氣道是Heart of Tin Hau,贏大錢就睇呢度,AAA,要提一提琉璃街及清風街呢兩間Corner位的生果鋪及Sillyboo Yogurt,佢地代表一個天和一個地,生果鋪老板是一個殘疾人,老板娘是一個鄉音未改的大陸人,此店日日24小時營業,日日阻街,日日比城管抄牌,但是我睇住佢發達,換靚車,而家可能比罰款比到手軟,索性搬去旁邊的執笠時裝鋪。至於清風街的Sillyboo,去年排長龍,今年拍烏蠅,肯定唔夠交租Bye Bye囉。


位於晶晶糖水嘅順豐排骨麵,老板原在銅鑼灣美味廚打工,原本在街尾開小店,揾到錢就搬去中段開間大店,出品唔錯,可惜管理甚差,否則可以大多一倍。

天后區的創業成本低,只要你有heart,有人手,我都未見過一間執笠,本區臥虎藏龍的消費者特多,熟客非富則貴有人情,不過要揾樓揾鋪,千萬要避開呢間天后物業,同埋電氣道68-72號此段,這是一位天后老街坊的忠告,能力負擔到嘅,首選維園花園,這裡風水特佳,人財兩旺。

天后區Bye Bye囉。不過,I’ll be back。

Beware N0.68-72!
                             

3 則留言:

  1. 占Sir,維園花園真是個好地方,成個維園咁大的超級無敵大會所,其他樓點同比?我阿姨住左個度2x幾年,超實用,正!

    回覆刪除
  2. 維景是天后樓王,名不虛傳,我以前都買過,而家一萬蚊呎囉,即使490呎都可間三房,利害!

    回覆刪除
  3. 天后的確係風水旺地,經過親都人頭湧湧,電氣道那間串串貢,幾年前開始幫襯,越做越旺,越賣越貴,勁~

    回覆刪除

注意:只有此網誌的成員可以留言。