總瀏覽量

2015年10月21日

人多、狗多、靚女仲多的「糖廠街市集」

近日太古坊多了許多很有趣的Graffiti,原來是為了宣傳最近推出的「糖廠街市集」,找來本地街頭藝術團體START FROM ZERO設計的創意街頭藝術,好吸眼球。

我這裡有1000篇文章,幾百個Facebook Feeds,印象中一篇食評都冇,雖然「衣食住行」是我們安身立命的行業,但是對於「食」,我真係好求其,從不重視,一般都係龍蝦做早餐、Parma Ham撈飯、和牛打邊爐、久唔久飛北海道、台北、曼谷食個Brunch咁大把,一D都唔咀刁。

所以從來冇PR找我去試食,其實都是一件憾事。


我個個週末飲早茶的太古坊,最近推出「糖廠街市集」,為志同道合的年輕飲食創業家、創意社群和美食愛好者提供一個交流和合作的平台,此市集由太古坊與新晉社企 Honestly Green Janice Leung Hayes攜手打造,我飲完早茶行過,嘩,唔得掂,乜咁多靚女、人又多、狗又多,乜狗都有,有Golden Retriever、德國牧羊犬、Poodle、大丹、十分熱鬧,就算半飽也要執多劑。

市集由 10 月至 12 月期間逢週日舉行,由十間本地創意食店特製的限定街頭美食,包括:3/3rdsBoomshackBread & BeastCommon GroundGrassroots Pantry Pololi、茶.家、The WoodsVia Tokyo TAP - The Ale Project。包羅本地新鮮有機食材、特色包裝食品,以至創意新食譜、煮食小貼士及售賣食品包括肉類、果醬、糕點、糖果、有機蔬果,以及市集獨家限定美食和雞尾酒,致力提升大眾對健康和可持續發展食物的關注,並為建立良好飲食文化踏出第一步,吸 納更多創意社群加入,讓這個平台得以持續發展。

我推薦3/3rds這個鮮魚配以薯餅、水煮蛋,再配上荷蘭酸味蘸醬及辣根刁草,鱈魚先以油浸再煎成、薯餅切成約 1 毫米幼絲,再壓成餅煎好,好有心思。

Common GroundNitro Coffee,茶.家的摩洛哥薄荷茶及緬甸茶,Via Tokyo特色綠茶芭菲
都超讚。

日期:2015 10 4 日至 12 27 (逢周日)
地點:鰂魚涌太古坊糖廠街

開放時間:上午 11 時至下午 5











沒有留言:

張貼留言

注意:只有此網誌的成員可以留言。